Höösipumppu

tiistai 30. heinäkuuta 2013

Terassikesä, tappiokesä

TERASSIT. Ai että! Kesä on täällä taas. Tai pian sekin on onneksi ohitse, kestäähän se yleensä kuitenkin sen 10 päivää. Kesällä on mukavaa olla terassilla. Kylmää juomaa, hyvää seuraa ja auringonpaistetta. Tänä vuonna ihme kyllä auringonpaistekin toteutui.

Terasseihinkin liittyy yllättäen aivan helvetisti suomalaista pykälähysteriaa ja täysi paniikki puhkeaa jos asiakkaiden suupielet nousee epäilyttävän ylös. Kaikkea sitä runkutusta mikä terasseihin ja pian yli tuhat euroa maksaviin tuoppeihin liittyy, tekee virolaisen viinapullon imemisen jossakin puistossa aivan helvetin varteenotettavaksi vaihtoehdoksi. Ja yllättäen pari paskajuttuahan terasseista tulikin mieleeni.

Alkukesästä Jyväskylän Aussie-baarin terassille oli ainoa pääsy ostoskeskuksen tuulikaapin kautta. Matkaa kertyi ravintolan ovelta noin 4 metriä terassille. Omaa naminamiherkkua ei kuitenkaan itse saanut kantaa terassille koska tämä neljän metrin pätkä oli ALKOHOLIRIKOLLISVYÖHYKETTÄ. Kokeilitpa lähteä juoman kanssa siitä kävelemään niin koko henkilökunta juoksee suu vaahdossa perään ja aloittaa ripityksen. Niimpä, vitun tyhmä asiakas. (Nykyään terassille pääsee kuitenkin suoraan mutta kyllä aiemmin pisti ihmetyttämään että onko tämäkään paska täysin tarpeellista kaikille.)

Toinen tarina syntyi kun edeltävänä viikonloppuna olimme vanhalla opiskeluporukalla jyväskyläläisellä terassilla päihtymässä hallitsemattomasti ja edesvastuuttomasti. Joimme siis tätä asennekriminalisoitua tappajaolutta. Myrkkytappajakriminaalimummonpotkijahuligaaniolutta. Juuri sitä, joka jo pelkällä olemassaolollaan romuttaa yhteiskuntarakenteemme täydellisesti. Jokatapauksessa, istuimme tuntikausia terassilla ja juoman loppuessa suuntasin kaverini kanssa tiskille hakemaan uudet oluet. Olihan pöydässä kaikilla juuri haetut täydet tuopit. Kaikki onnistui aluksi niin vaivattomasti että menin täysin lukkoon. Onneksi kuitenkin totuus valkeni ovella. ”Ei enää UUSIEN juomien kanssa ulos.” Ok, uusia juomia ei saanut ILMEISESTI viedä enää ulos klo 1:30 jälkeen. Kello oli 1:32.

Ennen kuin aloin hoitamaan asiaa tavalliseen tapaani läylimällä päätäni, kysyin vielä asiallisesti tältä naisportsarilta että oltaisiinko nyt mitenkään voitu mennä hetkeksi aikaa istumaan samaan pöytään porukkamme kanssa, jolla selvästi oli pöytä vielä täynnä juomaa. Tämä itäsaksalaisen kuulantyöntäjän/luunmurskaajan näköinen neitokainen kuitenkin ilmoitti että se on täysin mahdotonta ja meidän on nyt jäätävä sisälle kahdestaan. Oli mikä oli, se ei vaan kerta kaikkiaan käy. Tämän jälkeen olin pakotettu ilmoittamaan hänelle poliittisesti että asia on ymmärretty ja että päätös varmasti palvelee kaikkia asiakkaita, ympäristöä, ravintolaa sekä luunmurskaajaa itseään.

Asiasta toiseen. Super-Valviraltahan löytyy ravintoloitsijoillekin kiva liuta vittuilu-dokumenttia kuinka uuden kesäterassin pystyttämisestä saataisiin mahdollisimman vaikeaselkoista ja ylimääräisen hankalaa. Ja jos jumalauta missaat yhdenkin kohdan, olet syyllistynyt anniskelualuerikkomukseen. Lällällää.

Pitää rajata selkeästi, pitää olla sellainen ettei juomia saa helposti kuljetettua pois, pitää olla valvottavissa, pitää olla sellainen ettei asiakas voi muuttaa tai siirtää asetettua rajaa, ei saa olla kahta uloskäyntiä jne. Ihan järkeviä juttuja kai, mutta kun homma aivan loppupeleissä perustuu lupaviranomaisen näkemykseen siitä onko mikäkin seikka järjestetty ”riittävästi.”

Kaikkihan meistä tietää että tiloihin on oltava esteetön kulku. Ai mitä se on? No esteetön kulkuhan edellyttää vähintään 800mm oviaukkoja, luiskien enintään 8% kaltevuutta, tarpeellisia kaiteita ja kahvoja sekä enintään 20mm kynnyksiä. Siellä sitten viranomainen mittaa vedet silmissä nauraen ja evää luvat. Hahahaha.

Ainiin, terassilla ei myöskään saa olla mainoksia, lattiakorokkeita, katoksia tai seinämiä. Alue on kuitenkin rajattava 90cm kaitein. Niin siis jos kyseessä on kevyet köysirakenteet tai avonaiset teräsrakenteet. Ainiin ja kalusteiden on oltava ympäristöön sopivat. Vittu tuleeko joku Kiasmasta katsomaan onko nättiä? Kaikkein parasta tässäkin kaikessa on se että näissä asioissa ei jousteta jumalauta tippaakaan. Ei vaikka mikä olisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti